W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies
 


Wizy do Rosji

WIZY DO ROSJI
(dla obywateli RP)

 

1. Czas oczekiwania na wizy rosyjskie
2. Potrzebne dokumenty
3. Dodatkowo wymagane dokumenty
4. Wnioski wizowe
5. Zasady wypełniania wniosków wizowych
6. Taryfa opłat konsularnych
7. Taryfa opłat obowiązkowego ubezpieczenia
8. Inne



1. Czas oczekiwania na wizy

• wiza krótkoterminowa (do 90 dni) jedno i dwukrotna w trybie normalnym ok. 8 dni roboczych
• wiza krótkoterminowa (do 90 dni) jedno i dwukrotna w trybie ekspresowym ok. 3 dni roboczych (nie dotyczy wiz turystycznych)
• wiza długoterminowa (do 1 roku) wielokrotna ok 10 dni roboczych

2. Potrzebne dokumenty
 
a) UWAGA!
Poczynając od dnia 1 września 2012 roku rosyjskie urzędy konsularne w Polsce będą przyjmować wyłącznie elektroniczne wnioski wizowe wypełnione w języku rosyjskim bądź angielskim i wydrukowane za pomocą specjalnej strony internetowej Departamentu Konsularnego MSZ Rosji: http://visa.kdmid.ru

Wniosek wizowy powinien być poprawnie własnoręcznie podpisany czarnym długopisem. Podpis powinien być identyczny jak w paszporcie.
b) jedno aktualne kolorowe zdjęcie 3,5 x 4,5 cm – szczegóły w Zasadach wypełniania
c) paszport - ważny minimum pół roku od zakończenia ważności wizy, posiadający minimum 2 wolne strony
d) ubezpieczenie minimum na kwotę KL 30 000 EUR na cały okres pobytu. Ubezpieczenie TU Europa można wykupić w siedzibie biura.

3. Dodatkowo wymagane dokumenty

Wiza Turystyczna (jedno i dwukrotna krótkoterminowa - do 30 dni pobytu):
a) voucher usług turystycznych
b) potwierdzenie obsługi turysty zagranicznego przez rosyjską organizację prowadzącą działalność turystyczną

Wiza Biznesowa (jedno i dwukrotna do 90 dni, wielokrotne do roku*):
a) oryginał zaproszenia na wjazd do Federacji Rosyjskiej, wydany przez Departament Służby Konsularnej Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rosji, bądź przez przedstawicielstwa MSZ Rosji w podmiotach Federacji Rosyjskiej lub przez terenowe organy spraw wewnętrznych (OWIR - wydział wiz i rejestracji cudzoziemców),
b) w przypadku wjazdu w celu wykonania pracy dziennikarskiej – oryginał zadania redakcyjnego, a także legitymacja dziennikarska
c) zaproszenie musi zawierać: nazwę firmy, spółki, stowarzyszenia, organizacji, adres prawny, NIP, cel wjazdu cudzoziemca do Rosji, podpis osoby uprawnionej wraz z pieczątką podmiotu, dane cudzoziemca (seria i numer paszportu, data urodzenia, miejsce zamieszkania), okres, na który się zaprasza, ilokrotność wjazdów
* pod warunkiem, że ogólny czas pobytu w Rosji nie powinien przekraczać 90 dni w ciągu każdych 180 dni

Wiza Tranzytowa (jedno i dwukrotna do 10 dni pobytu):
a) paszport z ważną wizą na wjazd do państwa docelowego przez Rosję (jeżeli taka wiza jest wymagana),
b) ważne bilety z potwierdzoną datą wjazdu i wyjazdu z Rosji

Wiza Prywatna (jedno- i dwukrotna do 90 dni pobytu, wielokrotna do roku*):
a) zaproszenie, sporządzone przez organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji lub zaproszenie, potwierdzone przez notariusza - w przypadku zaproszenia przez obywatela państw UE, którego pobyt w Rosji wynosi powyżej 90 dni, swego najbliższego krewnego - obywatela państw UE,
b) dokumenty, potwierdzające stopień pokrewieństwa
c) w przypadku wyjazdu na leczenie w wyniku nagłego zachorowania, do osoby chorej lub na pogrzeb – potwierdzenie faktu choroby lub zgonu przez personel medyczny lub władze rosyjskie (oryginał lub kopię) - jedno i dwukrotne do 90 dni pobytu
d) w przypadku wyjazdu na groby krewnych – dokumenty, potwierdzające fakt istnienia pochówku, wystawione przez władze rosyjskie (oryginał lub kopię) - jednokrotna do 14 dni pobytu
* pod warunkiem wykorzystania wizy jedno- lub dwukrotnej w poprzednim roku kalendarzowym i pod warunkiem, że ogólny czas pobytu w Rosji nie powinien przekraczać 90 dni w ciągu każdych 180 dni

Wiza Naukowa (jedno i dwukrotna do 90 dni pobytu, przedłużenie do wielokrotnej do roku):
a) na okres powyżej 90 dni - oryginał zaproszenia, sporządzonego przez organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji,
b) na okres do 90 dni - zaproszenie na wjazd do Federacji Rosyjskiej (oryginał lub kopię), wystawione przez rosyjską uczelnię, lub zaproszenie, sporządzone przez organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji,

4. Wnioski wizowe

- wniosek elektroniczny można pobrać tu: wniosek elektroniczny

- upoważnienie pośrednictwa
- podanie przy tranzycie samochodem

WNIOSKI DO POBRANIA
  .doc .pdf
Wniosek -
Umowa -
Upoważnienie pośrednictwa -
Podanie przy tranzycie samochodem -



5. Zasady wypełniania

a) wnioski wypełniane komputerowo muszą być wydrukowane według poniższych zasad:

W polu drukowania „Obsługa strony” trzeba zaznaczyć „skalowanie strony - brak” oraz odznaczyć pole „auto-obrót i wyśrodkowanie”)
b) pytania 1-7, 13-14 oraz 18-21 muszą być wypełnione we wszystkich wnioskach - punkt 18 nalezy wpisać w kolejności zgodnej z poniższym przykładem:
Adres zaieszkania : Polska 02-302 Warszawa Topiel 7-5  225649896; Punkt 19 wpisać w kolejności zgodnej z poniższym przykładem:  
Miejsce urodzenia: Polska, Białystok; Punkt 20 nalezy wpisać w kolejności zgodnej z poniższym przykładem:
Miejsce pracy: Firma X Sp. z o.o. 02-654 Otwock Warszawska 6-7 prezes  226987432
c) pytanie 8 wypełnia się, gdy zna się rodzaj wizy o którą się aplikuje
d) pytanie 12 wypełnia się, gdy wcześniej było się na terenie Rosji/ZSRR, trzeba podać dokładną datę ostatniego pobytu zgodną z paszportem
e) pytanie 15 wypełnia się, gdy posiada się ubezpieczenie, należy podać nazwę firmy ubezpieczeniowej oraz jego numer
f) pytanie 16 wypełnia się, gdy podróżuje się z dzieckiem wpisanym do paszportu. Jeśli dziecko posiada swój paszport musi oddzielnie składać wniosek o wizę .
g) pytanie 17 kobiety zamężne wpisują nazwisko panieńskie, osoby, które zmieniały nazwisko wpisują poprzednie.
h) zdjęcie wklejone idealnie z ramką (musi być widoczny skraj ramki)
i) data i podpis mieszczący się w ramce wniosku. Wniosek powinien być podpisany czarnym długopisem (inny kolor oraz atrament niedopuszczalne) tak aby podpis i data nie dotykały i przekraczać linii ramki
j) na wniosku nie może być żadnych skreśleń i poprawek
k) Podpis nie może dotykać lub przekraczać linii ramki, powinien być identyczny jak w paszporcie

              
W punkcie 17, jeżeli nie używano innego nazwiska piszemy: nie
zdjęcie
a) rozmiar 3,5 x 4,5 cm,
b) kolorowe, ostre, czyste i kontrastowe,
c) wydrukowane na papierze wysokiej jakości na białym tle,
d) nie starsze niż 6 miesięcy i umożliwiające identyfikacje osoby aplikującej,
e) zrobione na wprost, pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% fotografii,
f) przedstawiające osobę bez nakrycia głowy, patrzącą na wprost, z zamkniętymi ustami,
g) twarz nie może być przesłonięta włosami

6. Taryfa opłat konsularnych i czas oczekiwania

Od dnia 09.07.2012 w związku z otwarciem Centrum Wizowego działającego przy Ambasadzie Federacji Rosyjskiej  obowiązkowa jest opłata dodatkowa w wysokości 25 EURO (równowartość wg kursu ustalonego przez ww. centrum - ok. 106 PLN)

Rodzaj wizy
 
Krotność wizy
 
Tryb Normalny
cena w PLN
Tryb Ekspresowy
cena w PLN
Turystyczna
lub
Służbowa / Biznesowa
Jednokrotna 154 307
Dwukrotna 154 307
Pracownicza jednokrotna 190 348
wieolokrotna 506 980
Humanitarna Jednokrotna 190 348
Dwukrotna 285 538
Wielokrotna 506 980

Całkowita cena wizy turystycznej (wraz z voucherem, potwierdzeniem i opłatą za pośrednictwo) wynosi 440 zł.
W przypadku dostarczenia dokumentów wymienionych w pkt.3 biuro pobiera opłatę 360 zł.
W przypadku odmowy wydania wizy konsulat nie zwraca opłaty.

























7. Taryfa opłat obowiązkowego ubezpieczenia

 Pobierz tabelę ubezpieczenia TU EUROPA

8. Inne

Wizy wydawane są na podstawie Umowy między Wspólnotą Europejską a Federacją Rosyjską o ułatwieniach w wydawaniu wiz obywatelom Unii Europejskiej i Federacji Rosyjskiej.

KONSULAT FEDERACJI ROSYJSKIEJ MA PRAWO ODMÓWIĆ WYDANIA WIZY, BEZ ZWROTU KOSZTÓW I PODANIA PRZYCZYNY.

• Można posiadać maksymalnie 3 wizy turystyczne w danym roku!
Turyści udający się do Rosji przez terytorium Białorusi muszą posiadać białoruską wizę tranzytową. • O wizę wielokrotną, bądź powyżej 3 m-c mogą ubiegać się tylko osoby, które wcześniej posiadały wizę rosyjską (kserokopia wykorzystanej wizy, tj. ostemplowanej - do okazania w konsulacie).
• Wyniki testów na obecność wirusa HIV - wymagane są tylko przy wizach pracowniczych ważnych przez rok. Test ten jest ważny 3 miesiące, od daty wystawienia.
Test nie jest wymagany do wiz służbowych wielokrotnych tj. rocznych i półrocznych, na podstawie których można przebywać na terytorium FR do 90 dni w każdym półroczu.

• Dzieci do lat 6 otrzymują wizy bezpłatnie, po uprzednim rozpatrzeniu prośby skierowanej do ambasadora.

O tym, w którym konsulacie należy ubiegać się o wizę decyduje miejsce zameldowania lub miejsce wydania paszportu.

Konsulat w Warszawie: woj. mazowieckie, lubelskie, łódzkie i podlaskie.
Konsulat w Poznaniu: woj. wielkopolskie, lubuskie, dolnośląskie i opolskie.
Konsulat w Gdańsku: woj. warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, pomorskie i zach.-pomorskie.
Konsulat w Krakowie: woj. małopolskie, śląskie, świętokrzyskie, podkarpackie.

Realizujemy wizy we wszystkich rosyjskich kosulatach w Posce: w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie oraz Krakowie.

Osoby nie mogące przyjść do nas osobiście, po wcześniejszym uzgodnieniu, mogą przesłać wymagane dokumenty wybraną pocztą kurierską.
A my po wyrobieniu wizy odeślemy paszport z wizą tą samą drogą na koszt klienta.

Biuro Podróży "AREATOUR" Andrzej Kołłątaj
90-410 Łódź
ul. Piotrkowska 31 (w podwórzu prawa oficyna)
tel./fax: 42 630 80 00 lub +48 692 160 363
e-mail: biuro@areatour.pl lub  areatour@mail.ru

Oferta zamieszczona na stronie ma jedynie charakter informacyjny i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych
.

Biuro Podróży Areatour, Egipt, Tunezja, Turcja, Hiszpania, Majorka, Bułgaria, Grecja, wizy Białoruś, wizy Rosja, wizy Kazachstan, wizy Uzbekistan, bilety lotnicze, bilety autokarowe, ubezpieczenia turystyczne, wycieczki, sanatoria, kolonie, obozy, imprezy integracyjne, szkolenia, hotele, wizy na Białoruś, wizy do Rosji, wizy do Kazachstanu, wizy do Uzbekistanu, sylwester 2012/2013, narty, dolomiti, włochy, polska, austria, wycieczki na kresy, na Białoruś, do Rosji, wizy białoruskie, wizy rosyjskie, wizy kazachskie, wizy uzbeckie, obozy i kolonie, zimowiska, wizy, wizowanie, ankieta wizowa, ubezpieczenie TU EUROPA, sylwester, jarmark świąteczny, wielkanocny, kaziuki, majówka,
Copyright 2006-2014 by Areatour
All Rights Reserved
Strona główna | O nas | Wasze opinie | Nasi Przyjaciele | Dla Agentów | Kontakt
statystyka